Jakie wypieki przygotować w okresie Wielkanocnym
ZdrowieNa tradycyjnym polskim stole wielkanocnym, powinny pojawić się różnego rodzaju słodkości, ciasto takie jak babka czy też mazurek.
Babka jest dość prostym ciastem, które możemy udekorować różnego rodzaju słodkimi dodatkami, rodzynkami, na babce wskazane są przykładowe orzechy włoskie. Oczywiście każdy posiada swój własny ulubiony przepis na ciasta, często są to przepisy, które są w rodzinie od kilku pokoleń.
Wiele osób wykorzystuje tradycyjne przepisy na ciasta na Wielkanoc
W niektórych częściach Polski bardzo popularna na stole wielkanocnym jest także pascha. Jest to deser, który pochodzi zza naszej wschodniej granicy, a spożywany jest najczęściej tylko na Wielkanoc, posiada zazwyczaj kształt piramidy, chociaż w zależności od regionu może on być różnych kształtów. Oczywiście aby otrzymać dobry deser powinniśmy zadbać o wysokiej jakości składniki. Robiąc zakupy warto zwrócić uwagę czy kupujemy świeże jajka z farm ekologicznych, czy mleko oraz śmietana są także świeże. Warto pamiętać iż przy dodaniu nieprawidłowych składników słabej jakości nasz deser nie będzie posiadał odpowiedniego smaku.
Dla wielu osób tradycyjną potrawą wielkanocną jest także sernik, jest to ciasto dość uniwersalne, które pieczemy także w dni powszednie, i które nie jest do końca związane z tradycją. Oczywiście wiele osób wybiera sernik na zimno z różnego rodzaju dodatkami, mogą być to przykładowo rodzynki, na wierzch sernika często wylewamy polewę lukrową lub też czekoladową. W Polsce często spotkamy określenie sernik wiedeński, wywodzi się to z opowieści o tym, iż król Jan III Sobieski przywiózł do Polski sernik spod Wiednia. Dość charakterystycznym przysmakiem wielkanocnym jest także makowiec, ciasto dosyć popularne w naszym kraju, makowiec często spotkamy na naszych stołach również w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Oczywiście wszystkie te ciasta mogą posiadać różnego rodzaju odmiany, mogą zawierać różne dodatki, z pewnością przepisy na ciasta na Wielkanoc będą zależały od regionu, tradycji. Często także posiadamy stare przepisy naszych babć, z czasem oczywiście przepisy ewoluują, będziemy do nich dokładali nasze ulubione dodatki. Warto oczywiście testować różne smaki, tak aby w czasie Wielkanocy zajadać się naszymi ulubionymi słodkościami.