Olej z czarnuszki, właściwości, zastosowanie
ZdrowieOlej z czarnuszki znany był już w Starożytności, zwłaszcza na terenie Egiptu. Nazywano go złotem faraonów, z uwagi na swoje liczne właściwości prozdrowotne i pielęgnujące. Gorzki olej z czarnuszki, rośliny zwanej kminem czarnym, kolendrą siewną lub kminkiem egipskim stosowany był głównie przy dolegliwościach żołądkowych. Dziś, poza wspomaganiem leczenia niestrawności, wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz wspomagająco w chorobach oskrzeli, olej z nasion czarnuszki wykorzystywany jest w kosmetyce oraz w celu łagodzenia objawów alergii.
Co to jest olej z czarnuszki?
Jak czytamy na stronie https://www.izdrowiej.pl/olej-z-czarnuszki olej z czarnuszki pochodzi z wnętrza owoców, w których znajdują się cenne ziarenka. To one zawierają wyjątkowy olej, który najszersze właściwości wykazuje tłoczony na zimno. Olej z nasion czarnuszki wykazuje się właściwościami prozdrowotnymi, wpływając pozytywnie na układ odpornościowy, objawy alergii, układ trawienny oraz obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Wyjątkowe właściwości oleju z czarnuszki sprawdzają się ponadto w kosmetyce. Preparat doskonale wpływa na skórę, przyspiesza gojenie się ran oraz terapię przeciwtrądzikową. Poprawia stan włosów, zapewniając pobudzenie nowych cebulek do wzrostu, odżywienie i wzmocnienie. Olej z czarnuszki to preparat o wysokiej skuteczności, a jego stosowanie wolne jest od przeciwwskazań.
Olej z czarnuszki należy stosować regularnie, aby uzyskać spodziewany efekt. Można przyjmować go w płynie lub w postaci tabletek. Posiada on gorzki smak oraz cierpki zapach, jednak biorąc pod uwagę jego doskonałe właściwości, warto pominąć walory smakowe podczas stosowania. Olej z nasion czarnuszki jest preparatem o szerokim zastosowaniu leczniczym i kosmetycznym, dlatego jego naturalna kompozycja pozytywnie wpływa na wiele dziedzin, aby zapewnić sobie naturalną ochronę organizmu. Preparat nie powinien być stosowany przez dzieci do lat trzech oraz kobiety w ciąży (właściwości przeciwskurczowe).